Norges eldste flygende fly

0
TIGER_MOTH_img6_214095b

Foto: Håkon Bonafede

Tiger Moth nr.189, bygget på Flyfabrikken på Kjeller, ble reddet unna i siste liten rett før Kjeller flyplass ble okkupert 9. april 1940. Det ble stuet vekk som et vrak på en svensk låve. I dag har det kommet til sin rett og flyr igjen – takket være Kjeller Flyhistoriske Forening.

de Havilland DH.82 Tiger Moth er et engelsk skolefly som ble brukt som skolefly før og under andre verdenskrig. Flyet er en videreutvikling fra de Havilland DH.60 Moth, og ble til som en følge av en forespørsel fra det britiske Air Ministry i 1931 om bedre muligheter for fallskjermutsprang for instruktøren, som satt i fremre cockpit. For å få til dette flyttet de Havilland overvingen frem, men for å beholde løftsenteret i riktig posisjon i forhold til tyngdepunktet måtte vingene vinkles litt bakover. I tillegg til dette ble flyet gitt en Gipsy Major-motor som ble hengt opp ned for å gi bedre klaring mellom bakke og propell. Tiger Moth fløy for første gang 26. oktober 1931, og ble tatt i bruk i Royal Air Force i 1932.

Mer enn 8700 Tiger Moth ble produsert, og de var i tjeneste som treningsfly frem til begynnelsen av 1950-årene, da de ble byttet ut med mer moderne maskiner. I dag finnes det ca. 250 flygedyktige Tiger Moth rundt om i verden, og disse er populære veteranfly som brukes til rekreasjonsflyging, enkel akrobatikkflyging, og rundflyginger med passasjerer.

I Norge ble Tiger Moth brukt av Hærens Flyvåpen fra 1933 og frem til 1940. I denne perioden ble 38 flymaskiner bygget på lisens på Kjeller. De ble brukt som skolefly frem til krigsutbruddet. Fire av maskinene fikk påmontert mitraljøser for skytetrening. Noen av flyene fløy nøytralitetsvakt frem til invasjonen, og en håndfull av flyene ble reddet over til Sverige rett før 9. april, men de fleste flyene ble ødelagt under og etter tyskernes felttog.

Tiger Moth på Kjeller

189 er en av fire Tiger Moths som idag er stasjonert og flyr på Kjeller. De er alle malt i fargene til Hærens Flyvåpen og opptrer ofte sammen på flyshow over hele landet. På Kjeller kan også publikum være med på en prøvetur. De øvrige Tiger Moths eies av Veteranflygruppa i Nedre Romerike flyklubb.

.

DH 82 Tiger Moth

145 hestekrefter Gipsy Major invertert rekkefirer.

Vingespenn på 8,94 meter, lengde på 7, 34 meter.

Maksfart på 175 kilometer i timen, rekkevidde på 480 kilometer.

8700 tiger moth ble produsert før og under 2. verdenskrig. 38 ble laget på lisens på Kjeller.

250 i verden flyr fremdeles.

Share.

About Author

Leave A Reply