Mustang til Kjeller

0
IMG_1794

Bilder: Norwegian Spitfire Foundation

Søndag 6. september inviterer Kjeller flyhistoriske kulturpark i samarbeid med Norsk Spitfire Stiftelse til «Mustang til Kjeller». Mustang var et amerikansk langtrekkende jagerfly som ble brukt av det amerikanske og engelske flyvåpen under 2. verdenskrig. Men også norske flygere fløy Mustang. Disse hadde fått sin grunnopplæring på flyskolen på Kjeller og den norske flyskolen i Little Norway med skoleflyene Tiger Moth og Fairchild Cornell. Den avanserte treningen foregikk på skoleflyet Harvard. Alle flyene blir å se på Kjeller.

Den mest kjente norske Mustang-flyger er Werner Christie. Han ble utdannet flyger ved Hærens Flyveskole på Kjeller før krigen. Etter krigsutbruddet i 1940 greide han å flykte til Little Norway i Canada. Fra 1941 deltok han som flyger både i norske og engelske skvadroner, bl.a. Som Wing Commander. Som flyveress er han en av de mest dekorerte krigsheltene Norge noen gang har hatt. Andre kjente kjente Mustang-flygere er Kristian Nyerød og Arne Austeen, begge utdannet flygere i Little Norway, hvor hovedtyngden av instruktører var utdannet på flyskolen på Kjeller før krigen.

På arrangementet «Mustang til Kjeller» vil det bli flyoppvisning av Mustang og skoleflyene. Det blir også mulighet for en flytur. I tillegg vil det bli et kort seminar hvor veteraner forteller om flygerutdanningen på Kjeller og  i Little Norway. Det vil også bli et innslag om Mustang-flyets innsats under 2. verdenskrig.

Arrangementet starter kl.11:00 og avsluttes ca. kl. 17:00. Gratis adgang.

Share.

About Author

Leave A Reply