Krigsheltene minnes på Kjeller

1

Helgen 17. -18. juni arrangeres temadagen Spitfire RAB til Kjeller. Foruten Spitfire vil du oppleve Mustang «The Shark», Harvard, Norseman og flere veteranfly fra Kjeller. Høydepunktet blir naturlig nok Spitfire RAB, en engelsk Spitfire, for anledningen malt i fargene til Spitfiren til flygeresset Rolf Arne Berg. Bak arrangementet står Norwegian Spitfire Foundation i samarbeid med Kjeller flyhistoriske kulturpark(KFK).

Rolf Arne Berg hadde utdannelse fra Hærens flyskole på Kjeller. Han var så ansatt i Hærens flyvåpen, først på Værnes, så på Bardufoss. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han som flyger ved 331 (Norwegian) Squadron, den første norske jagerskvadronen, der han i mai 1943 også ble skvadronsjef. Etter en hvileperiode ble han utnevnt til operasjonsgruppesjef (Wing Commander Flying) for 132 (Norwegian) Wing, der blant andre 331 skvadron og 332 skvadron inngikk. Etter at han var beordret til en ny hvileperiode, deltok han i et siste tokt. Berg ble skutt ned av tysk antiluftskyts og omkom da han angrep en flyplass ved Eelde nord i Nederland. Med seks nedskutte fly kvalifiserte Berg seg til tittelen «flyveress».

Supermarine Spitfire er et ikon. Det mest betydningsfulle flyet i norsk krigs- og flyhistorie.
Men for de norske jagerflygerne var den mye mer enn bare et jagerfly og våpen. Den ble et symbol på motstand,samhold og styrke. Ikke minst ble Spitfiren et symbol på håp.

Norwegian Spitfire Foundation arbeider for å få en Spitfire til Kjellers unike samling av flygende veteranfly. Å ha en flygende norsk Spitfire vil være en meget god måte å rette fokus mot denne del av historien og gjøre ære på de norske krigsflygernes heltemodige innsats for Norge under 2. verdenskrig.

Det finnes nå en enestående mulighet til å hente hjem en ekte norsk Spitfire. Et stykke historie som hører hjemme i Norge. En av kun to Spitfire med norsk krigshistorie som fortsatt eksisterer er nå til salgs. Spitfire MH603 FN-B tjenestegjorde ved norske 331 skvadron i 1944 med base på North Weald i England. Den er nå under restaurering til flygende stand i Australia, og arrangementet er et av mange tiltak for å samle inn midler til anskaffelse av dette flyet.

Share.

About Author

1 kommentar

  1. Pingback: Krigsheltene minnes på Kjeller. : Flystua

Leave A Reply