Kjellerfly reddet Konge og Regjering

0
Gloster Gladiator foran 100-metern på Kjeller.

Gloster Gladiatorer foran 100-metern på Kjeller, hvor de siste 6 ble bygget.

Ved det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 var Jagevingen i Hærens flyvåpen stasjonert på Fornebu ved Oslo. Kun 7 av Gladiatorene var flydyktige den skjebnesvangre morgenen og tok opp kampen mot store fiendtlige flystyrker.

De bet godt fra seg og klarte å skyte ned 5 tyske fly. Nesten alle gikk imidlertid tapt etter nødlandinger eller ble skutt i stykker av tyske fly etter å ha landet for å etterfylle ammunisjon og drivstoff. I løpet av 1938 – 1939 fikk Hærens Flyvevæsen 12 fly av denne typen. Den siste puljen på 6 ble montert på Kjeller.

På lik linje med Oscarsborg festning bidro Gloster Gladiatorene til at den tyske invasjonen av Norge ble forsinket slik at Konge, Regjering og Storting kom i sikkerhet. Dette la senere grunnlaget for videreføring av det norske flyvåpenet på alliert side med treningssenteret ”Little Norway” i Canada, og en imponerende krigsinnsats fra hele 5 flyskvadroner i England som ble finansiert av den norske eksilregjering i London. 2700 nordmenn tjenestegjorde i det norske flyvåpenet fra 1940-45.

Share.

About Author

Leave A Reply